"Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι"

Γιώργος Σεφέρης

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΒΙΝΤΕΟ - Αφιέρωμα στην πολιτιστική προσφορά της Ελληνικής κοινότητος της Νάπολης και της Ιταλίας

Αφιέρωμα της εκπομπής της ΕΡΤ "Διασπορά", στις 19/6/2016, στον σύγχρονο Ελληνισμό της Νεαπόλεως,

Οδός των Ελλήνων στην Νεάπολη

Ένα ανατριχιαστικό ταξίδι της "Διασποράς" στην Ελληνική κοινότητα της Νεαπόλεως, με αφορμή την εκδήλωση της Comunità Ellenica di Napoli e Campania (σε συνεργασία με τον Δήμο της Νάπολης, την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας και την Φιλελληνική Εταιρία Ιταλίας) για την καθιέρωση της 20ης   Μαΐου ως Παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής γλώσσης και Ελληνικού πολιτισμού.

Το παγκόσμιο Ελληνικό πνεύμα δεν ζει μόνον μέσα από τους Ελλήνες-Ελλαδίτες, αλλά μέσα κι από τους φιλέλληνες. Άλλωστε το Ελληνικό πνεύμα γι᾽ αυτό ενδιαφέρει (και αγκαλιάζει) τον κόσμο όλο, γιατί αφορά όλες τις συλλογικότητες ως πρόταση ζωής και πολιτισμού.



Η δημοσιογράφος Χρύσα Σάμου συνομιλεί μεταξύ άλλων με τον εμπνευστή Ημέρας και συντονιστή των εκδηλώσεων λέκτορα Νεοελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Καλαβρίας κ. Γιάννη Κορίνθιο, τον Δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο της Νάπολης, κ.κ Luigi de Magistris και Νino Daniele, τον πρώην δήμαρχο της Κάβα ντει Τιρένι Marco Galdi, πρόεδρο της Φιλελληνικής Εταιρίας Ιταλίας, την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και τον Αντιπρόεδρο κ Όλγα Νάσση και Ανδρέα Ανδρέου, τον πρόεδρο την αντιπρόεδρο και τον γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας κ.κ Παύλο Κυπριανού, Γιώτα Μαλακού και Σωτήρη Παπαδημητρίου, την εκπαιδευτικό Μαριάννα Κυριακούδη, τον Λυκειάρχη του Κλασσικού Λυκείου Pansini Salvatore Pace, την Γραμματέα του Ελληνικού Σχολείου Ελένη Λυγερού και τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Αντωνόπουλο.

Δείτε την εκπομπή εδώ, μέσα από το αρχείο της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρουν οι άποψεις σας και οι διαφωνίες σας.
Ο γόνιμος διάλογος μας κάνει όλους πιο σοφούς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...