"Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι"

Γιώργος Σεφέρης

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Επιστροφή στα θεμέλια του Ελληνικού σχολείου

 Άρθρο του Δημήτριου Ριζούλη στο dimokratianews.gr στις 10/6/16,

 

Διάβασα προχθές στο facebook έναν νεαρό να γράφει «οσοι βγενουν να προσεχουν εχει ατιχημα στη παραλια». Φυσικά αυτή δεν είναι η μοναδική ανάρτηση που «βγάζει μάτι». Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες καθημερινά, με ορθογραφικά λάθη που δεν τα χωράει ο νους και ασυνταξίες που δυσκολεύεσαι να καταλάβεις τι θέλει να πει ο... ποιητής. Αυτό είναι ένα από τα πλέον θλιβερά φαινόμενα των καιρών μας. Πολλά νέα παιδιά δεν ξέρουν να γράψουν σωστά μια απλή πρόταση. Αρκετοί, για να αποφύγουν τα λάθη, επιλέγουν τα greeklish, την άλλη μεγάλη μάστιγα της εποχής μας. Τη γλώσσα, δηλαδή, των «αγγλοελληνικών». Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες και ορθογραφία ό,τι να 'ναι... Το facebook και το twitter, τα οποία κατά κόρον χρησιμοποιούν οι νέοι, είναι ο καλύτερος καθρέφτης αυτής της τραγικής κατάστασης.


Ομως το ζήτημα δεν είναι απλό. Η εύκολη εξήγηση θα ήταν ότι τα παιδιά μας αδιαφορούν για το σχολείο. Ομως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Τα περισσότερα Ελληνόπουλα κοπιάζουν για χρόνια και δίνουν μεγάλη μάχη για να πετύχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Παράλληλα μαθαίνουν ξένες γλώσσες, τρέχουν σε φροντιστήρια, αναπτύσσουν άλλες δεξιότητες και προσπαθούν να αποκτήσουν εφόδια για το μέλλον. Μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο δήθεν γνώσης, τρέχοντας να προλάβουν τις υποχρεώσεις τους, χάνοντας επί της ουσίας ένα μεγάλο μέρος της παιδικής ηλικίας τους. Επομένως τι συμβαίνει; Αυτός είναι ο μεγάλος γρίφος που δεν έχει καταφέρει να λύσει καμία ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Τα Ελληνόπουλα διαβάζουν πολύ, αλλά μαθαίνουν λίγα. Δεν φταίνε τα παιδιά, φταίει το εκπαιδευτικό σύστημα που είναι στρεβλό και ανεπαρκές.

Την ήδη προβληματική εκπαίδευση έρχεται τώρα να ισοπεδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να κάνει το κακό σημερινό σχολείο ακόμη χειρότερο. Ο ανεπαρκέστατος κ. Φίλης αδυνατεί να αντιληφθεί την καταστροφή που έρχεται από την καινούργια χρόνια. Βασικό μέλημά του είναι να κόψει ώρες μαθημάτων και να αυξήσει τα... διαλείμματα, για να καλύψει τα κενά των καθηγητών.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε για τη μείωση της διδασκαλίας των Αρχαίων ο κ. Φίλης δήλωσε: «Μειώνουμε τα Αρχαία για να αυξήσουμε τα Νέα Ελληνικά. Δεν βλέπετε που τα παιδιά δεν μιλάνε καλά ελληνικά;» Επομένως έχει αντιληφθεί το πρόβλημα, όμως πάει να το λύσει με λάθος τρόπο. Σε τελική ανάλυση, αν κάποιο μάθημα (πέραν των Νέων Ελληνικών) μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μιλούν πιο σωστά, αυτό είναι τα Αρχαία.

Ενα παιδί δεν θα μάθει να μιλάει και να γράφει σωστά χάρη σε μόνο ένα μάθημα, όσες ώρες και αν αυτό διαρκεί. Θα πάρει τις σωστές βάσεις από όλα τα μαθήματα συνολικά. Δεν χρειάζονται στείρες (και άχρηστες) γνώσεις σε έναν συνεχή αγώνα δρόμου, για να καλυφθεί η ύλη. Το μόνο σωστό που έχει πει ο κ. Φίλης είναι ότι πράγματι οι μαθητές δέχονται έναν καταιγισμό γνώσεων που δεν μπορούν να αντέξουν. Ομως η αύξηση του διαλείμματος δεν είναι η λύση. Υπάρχουν δεκάδες άλλες δραστηριότητες εντός σχολείου που μπορούν να αναπτυχθούν.

Αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι να επιστρέψουμε στα βασικά, δηλαδή στα θεμέλια της παιδείας μας. Ορθογραφία, αριθμητική, ιστορία, γεωγραφία. Αυτά δεν ξέρουν τα Ελληνόπουλα σήμερα, παρότι οι «ειδικές» γνώσεις τους είναι πολύ περισσότερες από αυτές που είχαν οι προηγούμενες γενιές. Ολοταχώς πίσω στις «ρίζες» του σχολείου, λοιπόν. Για να αρχίσει και πάλι η εκπαίδευση να παρέχει παιδεία και ήθος. Τα υπόλοιπα έπονται.

Αναδημοσίευση από εφημ. Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρουν οι άποψεις σας και οι διαφωνίες σας.
Ο γόνιμος διάλογος μας κάνει όλους πιο σοφούς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...