"Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι"

Γιώργος Σεφέρης

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Αποτελέσματα 2ης e-ψηφοφορίας ResPublicaGr: ΕΞΩ οι κομματικές παρατάξεις απ᾽ τα πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ψηφοφορία του ResPublicaGr με θέμα τις φοιτητικές παρατάξεις!


Σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της ιστοσελίδος μας, με θέμα την άποψή σας για τις κομματικές φοιτητικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια.

Τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά υπέρ της καταργήσεως των κομματικά διατεταγμένων φοιτητικών παρατάξεων, αλλά ταυτόχρονα και υπέρ της ανεξάρτητης αντιπροσωπεύσεως των φοιτητών στην Σύγκλητο.


Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Ποιά είναι η γνώμη σας για τις κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια; (56 συμμετοχές)
1) Πρέπει να καταργηθούν όλες, καμιία εκπροσώπηση των φοιτητών: 17 ψήφοι (30,5%)
2) Πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, είναι μεγάλη κατάκτηση: 1 ψήφος (1,5%)
3) Πρέπει να γινουν μεταρρυθμίσεις αλλά να παραμείνουν στα πανεπιστήμια: 3 ψήφοι (5,5%)
4) Πρέπει να καταργηθούν, να υπάρχει ανεξάρτητη εκπροσώπηση των φοιτητών: 35 ψήφοι (62,5%)


Ανάλυση των αποτελεσμάτων:
1) Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει από την ψηφοφορία, είναι ότι από το δείγμα το 93% έχει αρνητική άποψη για τις κομματικές παρατάξεις είναι υπέρ της καταργήσεως τους, ενώ μόνο το 7% είναι υπέρ τους, εκ του οποίου το 5,5% θέλει μεν να παραμείνουν, θέλουν  όμως να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις.
2) Ένα δεύτερο συμπέρασμα που βγαίνει εκ του δείγματος, είναι ότι μόλις το 30,5% θέλει πλήρη κατάργηση της εκπροσωπήσεως των φοιτητών, ενώ το 69,5% θέλει εκπροσώπηση μεν αλλά στην συντριπτική του πλειοψηφία (το 62,5%) ανεξάρτητη κι ακομμάτιστη.

3) Φαίνεται ότι η κοινωνία είναι αηδιασμένη από το πολιτικό σύστημα, κάτι το οποίο συμπαρασύρει και τις κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που οι παρατάξεις ήταν και είναι υπεύθυνες για χαμένα εξάμηνα, για καταστροφές στους χώρους του πανεπιστημίου και ακόμη και για φασαρίες που είχαν θύματα ανθρώπους που δεν είχαν σχέση με κομματικές αντιπαραθέσεις. Αυτό έχει οδηγήσει μεγάλο  κομμάτι της κοινωνίας, να φτάσει στα άκρα και να μην θέλει την παραμικρή εκπροσώπηση των φοιτητών στην Σύγκλητο. Θα λέγαμε, μάλιστα, ότι και το 7% που θέλει τις κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια, μάλλον ανήκει σε αυτούς τους χώρους έμμεσα ή άμεσα.

Οι κομματικές παρατάξεις των πανεπιστημίων έχουν απομυθοποιηθεί στα μάτια των φοιτητών και των πολιτών γενικότερα.


Τα κόμματα χρησιμοποίησαν (μηδενός εξαιρουμένου) τις φοιτητικές παρατάξεις του πανεπιστημίου ως χώρο γαλουχίσεως των νέων στελεχών τους. Έτσι, στράφηκαν εναντίον των φοιτητών και της κοινωνίας ολόκληρης. Λογικό ήταν, λοιπόν, να αηδιάσει η κοινωνία και να στραφεί εναντίον τους. Λογικό, λοιπόν, να τάσσεται η κοινωνία εναντίον τους κατά 93% και να ζητάει ανεξάρτητη εκπροσώπηση των φοιτητών, και ακόμη και καμία εκπροσώπηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρουν οι άποψεις σας και οι διαφωνίες σας.
Ο γόνιμος διάλογος μας κάνει όλους πιο σοφούς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...