"Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι"

Γιώργος Σεφέρης

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Αποτελέσματα πρώτης ψηφοφρίας του ResPublicaGr και η ανάλυσή τους

Σας ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή σας, θα ακολουθήσουν κι άλλες e-ψηφοφορίες!



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία του respublicagr.blogspot.gr με το ερώτημα προς τους αναγνώστες "Ποιο σημερινό πρόβλημα της Ελλάδος, θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο;". Οι επιλογές ήταν 4 και συγκεκριμένα το δημογραφικό, το πολιτικό, το οικονομικό και το μεταναστευτικό(-προσφυγικό) πρόβλημα.

Η συμμετοχή ήταν αρκετά μεγάλη (40 άτομα), αν βεβαίως λάβουμε υπόψιν μας ότι το blog ακόμη αναπτύσεται. Ας επιχειρήσουμε όμως μια παρουσίαση και ανάλυση των αποτελεσμάτων της πρώτης μας e-ψηφοφορίας.


ΣΧΕΔΟΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ




Από τους 40 συμμετέχοντες, οι 19 (47%) απήντησαν ότι θεωρούν ως το μείζων πρόβλημα της Ελλάδος, το δημογραφικό. Όντως, το δημογραφικό είναι ένα ζήτημα το οποίο, ιστορικά, δύσκολα λύνεται. Μάλιστα, στην Ελλάδα η γονιμότητα βρίσκεται, χωρίς υπερβολή, σε ελεύθερη πτώση, και υπάρχουν αναλυτές οι οποίοι δεν δίνουν ελπίδες για επανάκαμψη στο ζήτημα αυτό. Μια εξέλιξη η οποία σε συνδιασμό με το πρόβλημα της μεταναστεύσεως και την μεγάλη γενητικότητα των μουσουλμάνων στην Ευρώπη, μας κάνει να αντιλαμβανόμεθα γιατί το δημογραφικό πρόβλημα, κάνει τους Έλληνες να φοβούνται. Ενδεικτικό της "ελεύθερης πτώσεως" του δημογραφικού, είναι το παρακάτω γράφιμα. Σαφώς, αν το 2005 ήταν τόσο χαμηλή (1,25) η γονιμότητα στην Ελλάδα, δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε πόσο θα έχει πέσει σήμερα, μετά από 6 χρόνια κρίσεως.




ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Με 14 ψήφους και 35%, δεύτερο πρόβλημα της Ελλάδος είναι το πολιτικό μας σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι το οικονομικό πρόβλημα θεωρείται σημαντικό από μόλις 3 άτομα (7%), καθώς στην Ελλάδα όλοι έχουν αντιληφθεί ότι το οικονομικό μας πρόβλημα είναι προτίστως πολιτικό. Το οικονομικό πρόβλημα δεν είναι τόσο δύσκολο να λυθεί εφόσον λυθεί το πολιτικό. Η Ελλάς έχει τις δυνατότητες και την γεωπολιτική θέση για κάτι τέτοιο. Το πολιτικό σύστημα είναι αυτό το οποίο κρατάει την χώρα πίσω, και συμπαρασύρει μαζί του και τους πολίτες της. Ο καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης θα γράψει χαρακτηριστικά για το πολιτικό πρόβλημα, που μαστίζει την χώρα από την εποχή που δημιουργήθηκε το Ελλαδικό κράτος: "Η προτεκτοροποίηση της χώρας συμβαδίζει με το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα της νεοτερικότητας είναι αναντίστοιχο προς την ελληνική κοινωνία: είναι αναντίστοιχο, [...] υστερεί σε πολιτικό ανάπτυγμα, είναι προ-πολιτικό, ανάγεται δηλαδή, παρόλα όσα λέγονται περί του αντιθέτου, σε μία προ-αντιπροσωπευτική εποχή που εννοεί να κατακρατείται το σύνολο του πολιτικού συστήματος από το κράτος.




ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΘΕΩΡΕΙ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ





Το μεταναστευτικό σίγουρα είναι ένα πάρα πολύ κρίσιμο πρόβλημα για την χώρα μας, όμως χάνει την αξία του (ως το κρισιμότερο) λόγω του δημογραφικού. Αυτά τα δύο ζητήματα αλληλοσυμπληρώνονται. Έτσι εξηγείται ότι μόλις 4 στους 40 (10%) το θεωρεί το κρισιμότερο ζήτημα. Πρόσφατα ακούσαμε από κυβερνητικούς πολιτικούς ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να λύσουμε το... δημογραφικό. Αυτό φυσικά τρομάζει τους Έλληνες πολίτες, καθώς αν συμβεί κάτι τέτοιο θα δημιουργηθεί πρόβλημα κοινωνικής συνοχής, το οποίο με την σειρά του θα δημιουργήσει κοινωνικές και φυλετικές συγκρούσεις. Πάντως, δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι το μεταναστευτικό δεν είναι μείζον θέμα, απλώς το δημογραφικό είναι περισσότερο κρίσιμο.


ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ


Δεν θεωρούμε ότι το δείγμα είναι αρκετό για μια μεγαλύτερη και αναλυτικότερη ανάλυση, όμως είναι ενδεικτικό για το πώς σκέφτεται μια μερίδα του κόσμου. Τα αποτελέσματα, ομολογουμένως, ότι ήταν κάπως αναμενώμενα, και δείχνουν ότι η κοινωνία, όσο κι αν το πολιτικό σύστημα συνεχώς προσπαθεί να την υποβιβάσει και να την εξευτελίσει, συνεχίζει να έχει υψηλό πολιτικό δείκτη αντιλήψεως. Θα ακολουθήσουν κι άλλες ψηφοφορίες, πιο αναλυτικές και πιο εξειδικευμένες.

Εκ της διαχειρίσεως του ResPublicaGr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρουν οι άποψεις σας και οι διαφωνίες σας.
Ο γόνιμος διάλογος μας κάνει όλους πιο σοφούς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...