"Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι"

Γιώργος Σεφέρης

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Η απάντηση του Αγίου Παΐσιου σε έναν νομικιστή κοσμικό. "Πρέπει" να προσευχόμαστε;

Διάλογος του Αγίου Παΐσιου με έναν νομικιστή κοσμικό,



Τα πρέπει στην Ορθοδοξία δεν (πρέπει να) υπάρχουν. Ο νομικισμός είναι χαρακτηριστικό των καθολικών και των προτεσταντών. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα της μεγάλης επιρροής της Δύσεως στον Ελληνικό κόσμο, η εκκλησία (μέσω οργανώσεων όπως η Ζωή και ο Σωτήρ) έχει μεταλλαχθεί και επιβάλλει έναν νομικισμό στον θρησκευτικό μας βίο. Τα "πρέπει" και οι "κανόνες" για έναν "καλό" Χριστιανό αναπαραγάγονται συνεχώς από πολλούς ιερείς. Απάντηση σε αυτή την λογική έδωσε με αφορμή μια συζήτησή του με έναν κοσμικό ο Άγιος Παΐσιος.

Δείτε τον πολύ ενδιαφέροντα διάλογο του Αγίου με τον κοσμικό, που συμπικνώνει το σημερινό πρόβλημα:


– Αρχίζω, Γέροντα, με την σκέψη ότι πρέπει να προσεύχομαι για μένα και για όλους.

– Ά, παράξενος άνθρωπος είσαι! Εσύ πάς με ένα «πρέπει»· «πρέπει να προσεύχωμαι, πρέπει να κάνω πνευματικά, πρέπει, πρέπει...», και ζορίζεσαι. Καλό είναι που υπάρχει μέσα σου αυτή η δύναμη, αλλά να ξεκινάς με έναν ταπεινό λογισμό, με έναν πόνο. Να δουλέψη, να πονέση η καρδιά, και τότε δεν θα ζορίζεσαι· θα νιώθης χαρά, θα υπάρχη μέσα σου μια εσωτερική αγαλλίαση.

Αγίου Παΐσιου Αγιορείτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρουν οι άποψεις σας και οι διαφωνίες σας.
Ο γόνιμος διάλογος μας κάνει όλους πιο σοφούς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...